top of page

H Τομογραφία Οπτικής Συνοχής (OCT) και η σημασία της στον έλεγχο της ωχράς κηλίδας


Η ωχρά κηλίδα είναι ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή χιτώνα στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Η ωχρά κηλίδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο φως και είναι υπεύθυνη για την ευκρίνεια και οξύτητα της όρασης καθώς και της αντίληψης των χρωμάτων.

Όταν η ωχρά κηλίδα υποστεί βλάβη ή εκφύλιση, τότε εκδηλώνεται μείωση της κεντρικής όρασης στον ασθενή, με κύρια συμπτώματα τις θαμπάδες, τις παραμορφώσεις και τις σκοτεινές περιοχές στο οπτικό πεδίο.


Στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας συγκαταλέγονται:

· Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδος

· Η Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη

· Το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδος

· Η Κεντρική Oρώδης Xοριοαμφιβληστροειδοπάθεια

· Η Οπή Ωχράς

· Η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς

Ωστόσο η σύγχρονη Οφθαλμολογία διαθέτει μία πολύτιμη και σημαντική διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται ευρέως για την απεικόνιση της μορφολογίας της ωχράς κηλίδας, του οπτικού νεύρου και της στιβάδας των νευρικών ινών.

Πρόκειται για την τομογραφία οπτικής συνοχής (Optical coherence tomography - OCT), που αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μη επεμβατική μέθοδο διάγνωσης και παρακολούθησης των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου.


Η OCT υπερτερεί έναντι των άλλων διαγνωστικών απεικονιστικών μεθόδων, αφού προσφέρει καλύτερη ανάλυση για την αξιολόγηση της µικροδοµής του αµφιβληστροειδούς και το screening του γλαυκώματος.

Επίσης με την OCT είναι δυνατή η μέτρηση του πάχους του αμφιβληστροειδούς, ο έλεγχος του χοριοειδούς χιτώνα και η χαρτογράφηση του οπτικού νεύρου και των νευρικών ινών του.


Η τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT) είναι μία ασφαλής, πολύ γρήγορη και ανώδυνη εξέταση για τον ασθενή. Πραγματοποιείται μέσω της προβολής μίας υπεριώδους δέσµης φωτός (840nm) ευρέως φάσµατος και δεν απαιτείται η φυσική επαφή του ιατρικού μηχανήματος µε τον οφθαλμό. Έτσι εκμηδενίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης του οφθαλμού και δεν προκαλείται δυσφορία στον ασθενή.

Η τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT) δίνει την δυνατότητα στον Οφθαλμίατρο να συσχετίσει τις αλλαγές στην οπτική οξύτητα και να αξιολογήσει με ακρίβεια την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πάσχων οφθαλμός.


Η συχνή επανάληψη της εξέτασης προσφέρει στον Οφθαλμίατρο τα αναγκαία αποτελέσματα για την παρακολούθηση και την διαμόρφωση - αξιολόγηση του θεραπευτικού πλάνου προς τον ασθενή.


Το οφθαλμολογικό ιατρείο EYE UNIT είναι εξοπλισμένο με την προηγμένη και τελευταίας γενιάς φασματικής ανάλυσης οπτική τομογραφία Spectral Domain SOCT. Έτσι ο ασθενής λαμβάνει υψηλής ποιότητος διαγνωστικές υπηρεσίες και εξατομικευμένη προσέγγιση για την οφθαλμική του πάθηση.



1.248 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page