top of page

EYE UNIT > Παιδοφθαλμολογία > Στραβισμός

Καλέστε τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κο Γεωργακαράκο στο: 211 1110 238
Καλέστε την Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κα Παπαϊωάννου στο: 211 7259 562

Στραβισμός

στραβισμός (5).jpg
στραβισμός (4).jpg

Ο στραβισμός είναι μία νευρομυϊκή δυσλειτουργία των ματιών, κατά την οποία εμποδίζεται ο συγχρονισμός των μυών που ελέγχουν την κίνηση τους.

Το αποτέλεσμα είναι τα μάτια να μην μπορούν να ευθυγραμμιστούν και να εστιάσουν στο ίδιο σημείο ταυτόχρονα.  Έτσι τα μάτια παρουσιάζουν λάθος ευθυγράμμιση ή στρέφονται προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

στραβισμός (3).jpg

Το κάθε μάτι έχει έξι εξοφθάλμιους μύες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κίνηση του ματιού προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για να βρίσκονται τα μάτια στην σωστή ευθεία θέση, απαιτείται η συνεργασία αυτών των 6 μυών του κάθε ματιού με τον εγκέφαλο. Στον στραβισμό διαταράσσεται ο συγκεκριμένος συγχρονισμός με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος του παιδιού να λαμβάνει δύο διαφορετικές εικόνες για το ίδιο αντικείμενο.

Επειδή όμως ο εγκέφαλος αναγκάζεται να αγνοήσει τη μία από τις δύο εικόνες που δημιουργούνται, παρουσιάζεται μία κατάσταση γνωστή ως αμβλυωπία, ή αλλιώς τεμπέλικο μάτι.

Ο στραβισμός μπορεί να εμφανιστεί από τους πρώτους μήνες της γέννησης του παιδιού ή μπορεί να αναπτυχθεί αργότερα.

Ανάλογα με την κατεύθυνση που είναι στραμμένο το μάτι που παρεκκλίνει οι στραβισμοί διακρίνονται σε:

  • Συγκλίνοντα στραβισμό - Εσωτροπία, όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται προς τα μέσα.

  • Αποκλίνοντα στραβισμό - Εξωτροπία, όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται προς τα έξω.

  • Ανωτροπία, όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται  προς τα πάνω.

  • Υποτροπία, όταν το μάτι που στραβίζει βρίσκεται προς τα κάτω.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές στρα-βισμού στα παιδιά είναι η εσωτροπία και η εξωτροπία.

Επίσης ο στραβισμός μπορεί να εκδηλώνεται στον έναν οφθαλμό ή εναλλάξ και στους δύο, καθώς επίσης μπορεί να είναι μόνιμος ή διαλείπων, δηλαδή να εμφανίζεται μόνο σε ορισμένες θέσεις του βλέμματος ή όταν το παιδί κουραστεί. 

στραβισμός (2).jpg
Ο στραβισμός μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητος.
Ο συγγενής στραβισμός εμφανίζεται στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού και είναι η πιο συνηθισμένη μορφή στραβισμού, με ποσοστό εμφάνισης περίπου 2% στα παιδιά. Στον συγγενή στραβισμό η κληρονομικότητα αποτελεί μεγάλο παράγοντα, αφού ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι εάν ένας από τους γονείς έχει στραβισμό η πιθανότητα εμφάνισής του στα παιδιά του είναι 30%.
Επίσης τα πρόωρα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ανάπτυξης συγγενούς στραβισμού, ιδιαίτερα αν το βάρος κατά τη γέννηση τους, είναι μικρότερο των 2500 γραμμαρίων.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα γέννησης παιδιού με συγγενή στραβισμό είναι, η κατανάλωση προϊόντων καπνού, αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ο συγγενής στραβισμός εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά με παθήσεις του εγκεφάλου όπως σύνδρομο Down, υδροκέφαλος, εγκεφαλικές παρέσεις και όγκους, καθώς και με συγγενή καταρράκτη.
Ο επίκτητος στραβισμός εμφανίζεται μετά από την ηλικία των έξι μηνών και συνήθως μεταξύ 2 και 7 ετών.  Μπορεί να είναι εμφανής συνεχώς, ή μόνο μερικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις στραβισμού στα παιδιά η υποκείμενη αιτία είναι άγνωστη.  
Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή υπερμετρωπία, που δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Ένα σοβαρό τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει παραλυτικό στραβισμό και να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τους μύες του ματιού.   Επίσης πολλές παθήσεις του εγκεφάλου και των οφθαλμοκινητικών νεύρων, όπως φλεγμονές, ισχαιμία, αιμορραγία, όγκοι και απλασίες μπορεί να προκαλέσουν παραλυτικό στραβισμό.

Ιατρικές έρευνες έδειξαν ότι σε ορισμένα παιδιά με στραβισμό υπάρχει συσχετισμός με κάποια νευρολογική διαταραχή ή πρόβλημα ψυχοκινητικής ανάπτυξης. 

Ο στραβισμός στα παιδιά, είτε συγγενής είτε επίκτητος, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να διαγιγνώσκεται και να διορθώνεται έγκαιρα, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις στην πορεία της ζωής τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στραβισμού;

  • Τα μάτια του παιδιού φαίνονται να κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις μερικές φορές ή συνεχώς.

  • Μερικά παιδιά μπορεί να γυρίζουν το κεφάλι τους προς την μια μεριά ή ακόμη να κοιτάζουν λοξά σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την όραση τους.

  • Ανικανότητα του παιδιού να υπολογίσει το βάθος του χώρου και πολλές φορές αίσθημα αποπροσανατολισμού.

  • Πονοκέφαλοι.

  • Θολή - διπλή όραση.

Πως γίνεται η διάγνωση του στραβισμού;
Η διάγνωση του στραβισμού γίνεται συνήθως στα πλαίσια μίας βασικής οφθαλμολογικής εξέτασης από τον παιδίατρο, ο οποίος στη συνέχεια παραπέμπει το παιδί στον οφθαλμίατρο για πλήρη διαγνωστικό έλεγχο και θεραπεία.
Ο οφθαλμίατρος ελέγχει την οπτική οξύτητα, την οφθαλμοκινητικότητα, και  την συνεργασία των δύο ματιών.
Επίσης ελέγχει το βυθό και μετρά τυχούσες διαθλαστικές ανωμαλίες που έχει το παιδί.
Η Αμερικανική Οφθαλμολογική Ακαδημία, συνιστά, ο έλεγχος της όρασης των παιδιών να γίνεται στις ακόλουθες χρονικές περιόδους:

  • Νεογέννητα έως 3 μηνών

  • 6 μηνών έως 1 έτους (ιδιαίτερα εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αμβλυωπίας, στραβισμού, συγγενούς καταρράκτη, συγγενούς γλαυκώματος ή ρετινοβλαστώματος)

  • 3 ετών

  • 5 έως 6 ετών

Ποια είναι η αντιμετώπιση του στραβισμού;
Η θεραπεία του στραβισμού αρχίζει συνήθως μετά την ηλικία των 6 μηνών, με κλείσιμο του ματιού που δε στραβίζει, για ορισμένες ώρες την ημέρα.  Με τον τρόπο αυτό γίνεται ενδυνάμωση του στραβίζοντος ματιού.
Η χρήση γυαλιών μπορεί να βοηθήσει επίσης τα παιδιά που έχουν στραβισμό λόγω υπερμετρωπίας.
Η αγωγή με ενέσεις Botox, που χαλαρώνουν τους μύες του στραβίζοντα οφθαλμού, είναι μία αποδεκτή αλλά προσωρινή λύση. 
Η χειρουργική επέμβαση (αλλαγής της ισχύος των εξοφθάλμιων μυών), είναι η μέθοδος που προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και αποκατάστασης του στραβισμού.
στραβισμός (1).png
στραβισμός (1).jpg

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το ραντεβού σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Thanks! Message sent.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

bottom of page