top of page

EYE UNIT > Δυστροφία Ενδοθηλίου του Fuchs

Καλέστε την Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κα Παπαϊωάννου στο: 211 7259 562
Οφθαλμίατρος Παπαϊωάννου Λαμπρινή

Δυστροφία Ενδοθηλίου του Fuchs

Δυστροφία Ενδοθηλίου Fuchs (1).jpeg
Δυστροφία Ενδοθηλίου Fuchs (3).jpg
Ο κερατοειδής  χιτώνας είναι ο πρόσθιος  διαφανής ιστός  του οφθαλμού  που επιτρέπει  την είσοδο του φωτός  στο εσωτερικό του ματιού ώστε να επιτευχθεί η εστίαση στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να υπάρξει η ευκρινής όραση.
Ο  κερατοειδής χιτώνας αποτελείται κυρίως από κολλαγόνες ίνες και έχει 78% περιεκτικότητα σε νερό.
Έχει 5 στρώματα, τα οποία είναι:
  • Το επιθήλιο 
  • Η μεμβράνη του Bowman
  • Το στρώμα του κερατοειδούς 
  • Η Δεσκεμέτειος μεμβράνη και
  • Το Ενδοθήλιο του κερατοειδούς

Η δυστροφία του Fuchs είναι μια νόσος του ενδοθηλίου του κερατοειδούς, δηλαδή της στιβάδας που καλύπτει την εσωτερική επιφάνειά του.  
Τα ενδοθηλιακά κύτταρα είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της υγιούς ισορροπίας του υγρού που εισέρχεται στο στρώμα του κερατοειδούς και τη διατήρηση της διαύγειάς του.
Κατά τη γέννηση, η πυκνότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων είναι περίπου 4.000 κύτταρα / mm2, ωστόσο με το πέρασμα της ηλικίας ο αριθμός των κυττάρων μειώνεται σταδιακά και φτάνει στην ενήλικη ζωή κατά μέσο όρο στα 2400 κύτταρα / mm2. (με διακύμανση ανάλογα με το άτομο και την ηλικία μεταξύ 1500 - 3500 κύτταρα / mm2).

Δυστροφία Ενδοθηλίου Fuchs (4).jpg

Στην δυστροφία του Fuchs η στοιβάδα των ενδοθηλιακών κυττάρων υφίσταται εκφυλιστικές μεταβολές  και τα κύτταρα μειώνονται σε αριθμό.  Σε προχωρημένα στάδια όπου ο αριθμός των ενδοθηλιακών κυττάρων μειώνεται σε ένα πολύ χαμηλό όριο (λιγότερα από 700-800 κύτταρα / mm2),  διαταράσσεται η ισορροπία της κίνησης υγρού από και προς το στρώμα του κερατοειδούς με αποτέλεσμα:

  • Συσσώρευση υγρών μέσα στο στρώμα του κερατοειδούς και οίδημα. 

  • Θόλωση του κερατοειδούς και σταδιακή μείωση της όρασης.

  • Σε προχωρημένα στάδια η συσσώρευση υγρού μέσα στον κερατοειδή προκαλεί την δημιουργία φυσαλίδων στην εξωτερική επιφάνειά του, οι οποίες εάν σπάσουν προκαλούν έντονο πόνο (φυσαλλιδώδης κερατοπάθεια).

  • Σε προχωρημένα στάδια που παραμένουν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να εγκατασταθεί μόνιμη θόλωση και ουλοποίησηση του κερατοειδούς. 

Η Δυστροφία Ενδοθηλίου του Fuchs είναι μια γενετική ασθένεια των ματιών  και συχνά επηρεάζει και τα δύο μάτια.

Η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες και συνήθως τα πρώτα συμπτώματα ξεκινούν μετά τα 50 έτη. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της Δυστροφίας Ενδοθηλίου του Fuchs;
Οι ασθενείς στο αρχικό στάδιο της νόσου, παρουσιάζουν προσωρινή επιδείνωση της όρασης τους το πρωί, η οποία βελτιώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό οφείλεται στην συσσώρευση υγρών στον κερατοειδή κατά την διάρκεια της νύχτας.Όσο εξελίσσεται η νόσος, δημιουργείται αύξηση του βαθμού της θόλωσης καθώς και του χρόνου που χρειάζεται για να καθαρίσει η όραση από το ξύπνημα μέσα στην ημέρα. Άλλα συμπτώματα σε πιο προχωρημένα στάδια είναι ο πόνος στον οφθαλμό, η ερυθρότητα, η αίσθηση ξένου σώματος και η φωτοφοβία.

Πως γίνεται η διάγνωση της Δυστροφίας Ενδοθηλίου του Fuchs;
Ο Οφθαλμίατρος με την διενέργεια λεπτομερούς εξέτασης του ασθενούς στην σχισμοειδή λυχνία διαπιστώνει την παρουσία της χαρακτηριστικής εμφάνισης των μεταβολών που προκαλεί η Fuchs’ στο ενδοθήλιο του κερατοειδούς (corneal guttata) καθώς και την παρουσία θόλωσης και οιδήματος.

Επίσης ο Οφθαλμίατρος θα διενεργήσει μέτρηση του πάχους του κερατοειδούς (παχυμετρία), για την ποσοτικοποίηση και παρακολούθηση του αυξημένου πάχους κερατοειδούς, δηλαδή του οιδήματος.

Χρήσιμη στην παρακολούθηση της νόσου είναι διενέργεια τοπογραφίας κερατοειδούς (Pentacam) που ανιχνεύει τις μεταβολές που προκαλεί η δυστροφία Fuchs’ στον κερατοειδή καθώς και την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης χρήσιμη στην παρακολούθηση της νόσου είναι η ενδοθηλιομέτρηση.

Ποια είναι η Αντιμετώπιση της Δυστροφίας Ενδοθηλίου του Fuchs;

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το ραντεβού σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Thanks! Message sent.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

bottom of page