top of page

EYE UNIT > Αντιμετώπιση Κερατοκώνου

Καλέστε την Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κα Παπαϊωάννου στο: 211 7259 562
Οφθαλμίατρος Παπαϊωάννου Λαμπρινή

Αντιμετώπιση Κερατοκώνου με Διασύνδεση Κολλαγόνου 

Corneal Collagen Cross-Linking.jpg

Τι είναι ο Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση του κερατοειδούς κατά την οποία παρατηρείται λέπτυνση της επιφάνειάς του, κεντρικά ή παρακεντρικά και μεταβολή του σχήματός του σε κωνικό. 
Εκδηλώνεται συνήθως κατά την εφηβεία, ενώ εξελίσσεται προοδευτικά τις επόμενες 2 δεκαετίες.
Για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου υπάρχουν διάφορες μέθοδοι και τεχνικές, οι οποίες  έχουν σκοπό να σταματήσουν την εξέλιξή του, αλλά και να βελτιώσουν την όραση του ασθενή.

Στην σελίδα μας αυτή θα μιλήσουμε για την αντιμετώπιση Κερατόκωνου με διασύνδεση κολλαγόνου - Corneal Collagen Cross-Linking που αποτελεί και την πιο εξελιγμένη μέθοδο.

Η μέθοδος Corneal Collagen Cross-Linking σταθεροποιεί τον κερατοειδή και ανακόπτει την εξέλιξη του κερατοκώνου ή των δευτεροπαθών εκτασιών του κερατοειδούς.
 
Η μέθοδος είναι ανώδυνη και διενεργείται με τοπική αναισθησία με αναισθητικές σταγόνες.  Αρχικά αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς και στη συνέχεια γίνεται ενστάλαξη ριβοφλαβίνης (βιταμίνης β2) πάνω στον κερατοειδή έως τον πλήρη εμποτισμό των βαθύτερων στιβάδων του.
Ακολουθεί η ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία UVA κατάλληλης έντασης και διάρκειας.
Με αυτόν τον τρόπο ενισχύονται οι δεσμοί των ινών κολλαγόνου του κερατοειδoύς, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η δομή του, να σκληραίνει και να ισχυροποιείται και να ανακόπτεται η εξέλιξη του κερατοκώνου.
Μάλιστα σε πολλούς ασθενείς ο  κερατοειδής επανέρχεται σε ένα πιο φυσιολογικό σχήμα αφού παράλληλα με την ισχυροποίηση επιτυγχάνεται και μια μικρή επιπέδωση του κώνου.
 
Σε πολλές περιπτώσεις ο οφθαλμίατρος μπορεί να συνδυάσει στον ίδιο χρόνο με την μέθοδο Corneal Collagen Cross-Linking και θεραπεία excimer Laser για την βελτίωση της όρασης στον ασθενή.
Πιο συγκεκριμένα, μια εξατομικευμένη θεραπεία σχεδιασμένη ειδικά βάσει των χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου οφθαλμού εφαρμόζεται με EXCIMER LASER ώστε να σμιλεύσει την επιφάνεια του κώνου, να ομαλοποιήσει το σχήμα και να βελτιώσει την ποιότητα της όρασης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί διεξοδικός έλεγχος και η επιλογή των οφθαλμών που είναι κατάλληλοι για αυτή τη μέθοδο καθώς και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της μεθόδου να γίνονται από  χειρουργό οφθαλμίατρο εξειδικευμένο σε παθήσεις κερατοειδούς και αντιμετώπιση κερατοκώνου.
 
Στο τέλος της θεραπείας τοποθετείται στον οφθαλμό θεραπευτικός φακός επαφής, ο οποίος αφαιρείται από τον χειρουργό αφού ολοκληρωθεί η επούλωση του επιθηλίου του κερατοειδούς (συνήθως 4 -5 ημέρες μετά την επέμβαση). Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του αλλά θα πρέπει να τηρεί τις οδηγίες που θα του δώσει ο θεράπων ιατρός του, όπως η ενστάλαξη αντιβιοτικών και άλλων κολλυρίων.
Ο ασθενής θα νιώθει κατά τις πρώτες ημέρες ενοχλήσεις, όπως αίσθημα ξένου σώματος, καύσο, δακρύρροια και ερυθρότητα, οι οποίες σταδιακά υποχωρούν.
Φυσικά ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε άμεση επικοινωνία με τον ιατρό του, αν παρατηρήσει οποιαδήποτε θορυβώδη συμπτώματα, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο.
Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται μετεγχειρητικά από τον ιατρό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Παρότι η μέθοδος Corneal Collagen Cross-Linking, αποτελεί την πιο εξελιγμένη επέμβαση για την αντιμετώπιση του κερατόκωνου, εντούτοις δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο της νόσου.
 
Για τους ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο  η θεραπεία εκλογής είναι η μεταμόσχευση κερατοειδούς. Διαβάστε περισσότερα για την μεταμόσχευση κερατοειδούς εδώ >
 
Γι΄αυτό το λόγο οι κερατοκωνικοί ασθενείς στα αρχικά στάδια, θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με  Corneal Collagen Cross-Linking που σταθεροποιεί την εξέλιξη του κερατόκωνου και μειώνει την πιθανότητα για ανάγκη μεταμόσχευσης.

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το ραντεβού σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Thanks! Message sent.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

bottom of page