top of page

EYE UNIT > Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη

Καλέστε τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κο Γεωργακαράκο στο: 211 1110 238
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ ΓΕΩΡΓΑΚΑΡΑΚΟΣ MB, BS(Lond), MRCOphth, CCT(Ophth), MD(Res), FEBO_edited.jpg

Επιαμφιβληστροειδική Μεμβράνη ή Επιωχρική Μεμβράνη

Τι είναι η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη;

Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη είναι ένα λεπτό στρώμα ινοκυτταρικού ιστού που αναπτύσσεται πάνω στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, συνήθως στην περιοχή της ωχράς κηλίδας. Όταν αυτή η μεμβράνη που είναι κολλημένη στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς αρχίζει να παραμορφώνεται και να ζαρώνει, τότε ξεκινούν τα συμπτώματα στην όραση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης; 

Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη συνήθως παρουσιάζει πολύ αργή εξέλιξη και αρχικά δεν προκαλεί συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου όταν η μεμβράνη αρχίζει σταδιακά να συρρικνώνεται τότε επηρεάζει τη μικροσκοπική δομή της επιφάνειας της ωχράς, προκαλώντας σταδιακή μείωση της οπτικής οξύτητας, θάμπωμα και παραμόρφωση των εικόνων καθώς και διπλωπία. Η κεντρική όραση γίνεται θολή και οι ευθείες γραμμές παρουσιάζονται  κυματοειδείς.

Τι προκαλεί την επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη;

Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 και ο επιπολασμός της αυξάνεται σταδιακά όσο περνάει η ηλικία.  Στους υπερήλικες ασθενείς άνω των 70, εμφανίζεται κατά ποσοστό άνω του 15%. 

Τα αίτια εμφάνισης επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης μπορεί ναι είναι ιδιοπαθούς αιτιολογίας χωρίς να υπάρχει προηγούμενο ιστορικό άλλης οφθαλμικής πάθησης.

Ωστόσο τα αίτια μπορεί να είναι δευτερογενή όπως:

  • Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

  • Η οπίσθια αποκόλληση του υαλώδους

  • Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

  • Η φλεγμονή του οφθαλμού

  • Ο τραυματισμός του οφθαλμού

  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στον οφθαλμό

Ποιά είναι τα στάδια της επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης;

Στα αρχικά της στάδια η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη δεν έχει έντονη συμπτωματολογία. Όσο όμως εξελίσσεται και διαταράσσει την αρχιτεκτονική του αμφιβληστροειδούς, δημιουργεί έντονες δυσκολίες στην όραση, επηρεάζοντας την κεντρική όραση.  Παρόλο που δεν οδηγεί ποτέ σε τύφλωση, σε προχωρημένο στάδιο επιφέρει σημαντικότατη μείωση της όρασης σε 7/10 ή λιγότερο.

Ποιες είναι οι εξετάσεις για την διάγνωση της;

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με βυθοσκόπηση από εξειδικευμένους οφθαλμιάτρους. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης και η ακριβής εκτίμηση της βλάβης που έχει προκληθεί γίνεται με την οπτική τομογραφία συνοχής (Optical Coherence Tomography-ΟCT). 

Η χρήση του OCT μετράει με ακρίβεια το πάχος της μεμβράνης, αναλύει με λεπτομέρεια τις δομές των στοιβάδων του αμφιβληστροειδούς και προσδιορίζει τις αλλαγές στην ανατομία της περιοχής.
Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) είναι πολύ σημαντική εξέταση και ως προς την παρακολούθηση της εξέλιξης μίας διαγνωσμένης επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης.

Διαβάστε αναλυτικά:

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

bottom of page