top of page

EYE UNIT > Θεραπευτική Αντιμετώπιση της Ραγοειδίτιδας

Καλέστε τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κο Γεωργακαράκο στο: 211 1110 238
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ ΓΕΩΡΓΑΚΑΡΑΚΟΣ MB, BS(Lond), MRCOphth, CCT(Ophth), MD(Res), FEBO_edited.jpg

Αντιμετώπιση Ραγοειδίτιδας

αντιμετώπιση ραγοειδίτιδας (2).jpg
αντιμετώπιση ραγοειδίτιδας (1).jpg

Η θεραπευτική προσέγγιση της ραγοειδίτιδας επιλέγεται από τον οφθαλμίατρο, ανάλογα με τον τύπο, την έκταση και την σοβαρότητα της φλεγμονής.

Πρωταρχικά αντιμετωπίζεται η φλεγμονή, με την χορήγηση κορτικοστεροειδών που χορηγούνται είτε υπό μορφή οφθαλμικών σταγόνων, είτε από το στόμα, είτε περιβολβικά του οφθαλμού.

 

Εάν η ραγοειδίτιδα οφείλεται σε κάποια λοίμωξη, τότε ανάλογα με το αίτιο της λοίμωξης, χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά, αντιϊικά και αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Στις περιπτώσεις φλεγμονής του προσθίου θαλάμου, η τοπική θεραπεία µε σταγόνες κορτικοστεροειδών έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στις περιπτώσεις οξείας ραγοειδίτιδας, υποτροπής και επιπλεγμένων καταστάσεων  χρησι-μοποιούνται  περιοφθαλµικές ενέσεις με κορτικοστεροειδή.

Σε περιπτώσεις που η ραγοειδίτιδα προκαλεί οίδημα ωχράς, ο Οφθαλμίατρος μπορεί να προτείνει θεραπεία με περιβολβικές εναποθέσεις στεροειδών.

 

Για τις ραγοειδίτιδες που δεν οφείλονται σε λοιμώξεις, μπορεί να χορηγηθούν ανοσο-τροπικές θεραπείες με  μεθοτρεξάτη (Methotrexate).

 

Επίσης χορηγείται με μεγάλη επιτυχία η Μυκοφαινολική Μοφετίλη (Mycophenolate mofetil (MMF) - Cellcept) που έχει κύρια δράση στα Τ και Β-κύτταρα, μειώνει τους τίτλους των αντι-DNA, αυξάνει τα επίπεδα του συμπληρώματος και  επιτρέπει την μείωση της δόσης των κορτικοειδών. Η Μυκοφαινολική Μοφετίλη είναι αποτελεσματική στις Ραγοειδίτιδες, στις Συστηματικές αγγειίτιδες και στις Φλεγμονώδεις οφθαλμοπάθειες.

 

Επιπλέον για τις μη λοιμώδους αιτιολογίας ραγοειδίτιδες, τα τελευταία χρόνια χρησιμο-ποιούνται βιολογικοί παράγοντες που χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή.

Η εγκεκριμένη θεραπεία γίνεται με Ανταλιμουμάμπη (adalimumab - Humira).

Η ανταλιμουμάμπη στοχεύει και βοηθάει στη δέσμευση του παράγοντα TNF-α, μιας συγκεκριμένης αιτίας φλεγμονής, στις περιπτώσεις της μη λοιμώδους διάμεσης ραγοειδίτιδας, της οπίσθιας ραγοειδίτιδας και της πανραγοειδίτιδας. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει δώσει πολύ καλή πρόγνωση.

Χειρουργική θεραπεία

Ως χειρουργική αντιμετώπιση των βλαβών που προξενεί η ραγοειδίτιδα, ο οφθαλμίατρος μπορεί να διενεργήσει τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Φωτοπηξία µε Laser, για την θεραπεία της νεοαγγείωσης του περιφερικού αμφιβληστροειδή, με ισάξια αποτελέσματα με την κρυοπηξία.

  • Υαλοειδεκτοµή για την μείωση της έντασης της φλεγμονής και του κυστεοειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Είναι αποτελεσματική σε ασθενείς µε χρόνια σοβαρή διάμεση ραγοειδίτιδα, κυστεοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας που δεν ανταποκρίνεται στις τοπικές θεραπείες, ενδοϋαλοειδική αιμορραγία, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και επιαµφιβληστροειδική μεμβράνη.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της Ραγοειδίτιδας συμβάλουν καταλυτικά στη διατήρηση και βελτίωση της όρασης του ασθενούς.

Όλες οι Μελέτες μας:

1 (5).jpg

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το ραντεβού σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Thanks! Message sent.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

bottom of page