top of page

EYE UNIT > Οφθαλμολογικός Έλεγχος - Check up

Καλέστε την Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κα Παπαϊωάννου στο: 211 7259 562
Οφθαλμίατρος Παπαϊωάννου Λαμπρινή

Οφθαλμολογικός Έλεγχος - Check up

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος περιλαμβάνει μία σειρά εξετάσεων ώστε να εκτιμηθούν και να διερευνηθούν διαταραχές της όρασης και παθήσεις στους οφθαλμούς, όπως: 

 • Διαθλαστικές ανωμαλίες ή αμετρωπίες. 

 • Διαταραχές της λειτουργικής όρασης.

 • Διαταραχές της οπτικής αντίληψης.

Αναλυτικά περιλαμβάνει:

Εξωτερική εξέταση της περιοχής των ματιών, των βλεφάρων και των οπτικών μυών για την εκτίμηση της υγείας τους, του συστήματος παραγωγής και αποχέτευσης των δακρύων, και τον προσδιορισμό της κινητικότητας τους.

Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία - Βιομικροσκόπηση.
Με την εξέταση αυτή ανιχνεύεται και εντοπίζεται με λεπτομέρεια οποιαδήποτε διαταραχή στον κερατοειδή, την κόρη, το φακό, το υαλώδες του ματιού και του αμφιβληστροειδούς. Επίσης εντοπίζεται ο καταρράκτης πριν αυτός αρχίσει να επηρεάζει την όραση και ανιχνεύονται σημαντικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό κάποιας ασθένειας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Τονομέτρηση.
Με την τονομέτρηση γίνεται μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης του οφθαλμού. Η φυσιολογική πίεση των ματιών κυμαίνεται ανάμεσα σε 10 και 21 mHg. Η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση είναι παράγοντας επικινδυνότητας για τη διάγνωση γλαυκώματος το οποίο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Βυθοσκόπηση.
Η βυθοσκόπηση γίνεται με ειδικούς διαγνωστικούς φακούς και οφθαλμοσκόπια και ελέγχει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τα αγγεία και το υαλώδες σώμα του οφθαλμού. Είναι πολύ βασική εξέταση που στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων που αφορούν το εσωτερικό του οφθαλμού.

Διαθλαστικό έλεγχο.
Για τον προσδιορισμό διαθλαστικών διαταραχών ( μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία ). Διαβάστε αναλυτικά στην σελίδα μας > εδώ.

Ο ετήσιος προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι αναγκαίος, για την πρόληψη, την αξιολόγηση και αντιμετώπιση των παθήσεων των οφθαλμών.
Εκτός από την διαφύλαξη της οφθαλμικής υγείας, ο οφθαλμολογικός έλεγχος αποκαλύπτει τις πρώτες ενδείξεις από σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η αρτηριοσκλήρωση, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, τα νευρολογικά νοσήματα κ.α.

 
Ιδιαίτερα στα παιδιά η αξία του ετήσιου οφθαλμολογικού ελέγχου είναι τεράστια, αφού οι οφθαλμολογικές παθήσεις, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, εγκυμονούν κινδύνους μόνιμης βλάβης της όρασης και ταυτόχρονα οδηγούν σε αναπτυξιακές υστερήσεις και μαθησιακές δυσκολίες.

Γεωργακαράκος Δ. Νικόλαος - Χειρουργός Ο

Ειδικότερα για τα παιδιά, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ, συστήνει:

10 λόγοι που κάνουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά

 1. Η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή.

 2. Σήμερα τα παιδιά ζουν μια οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές).

 3. Οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 – 7 παιδάκια στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.

 4. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να αντεπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Κι αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.

 5. Η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής, σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών.

 6. Οι οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.

 7. Το 80% των περιπτώσεων μόνιμης βλάβης στην όρασης, οφείλεται σε παθήσεις που θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

 8.  Υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται μόνο με την οφθαλμολογική εξέταση.

 9. Τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχολική και κοινωνική τους ζωή αλλά και σαν ενήλικες στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

 10. Οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της όρασης, αλλά μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση, είναι: ο στραβισμός, η αμβλυωπία και οι αδιόρθωτες διαθλαστικές ανωμαλίες.

Η λύση είναι μια: ΠΡΟΛΗΨΗ !!!

 

Η Ε.Ε.Π.Ο.Σ. συντονισμένη με τις οδηγίες της διεθνούς οφθαλμολογικής κοινότητας, συστήνει:

 • Προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε νεογέννητου

 • Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής

 • Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 3 – 4 ετών

 • Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 5 – 6 ετών

 • Στα σχολικά χρόνια κάθε 2 χρόνια

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το ραντεβού σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Thanks! Message sent.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

bottom of page