top of page

EYE UNIT > Μελέτη Γλαυκώματος

Καλέστε τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κο Γεωργακαράκο στο: 211 1110 238
Καλέστε την Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κα Παπαϊωάννου στο: 211 7259 562

Μελέτη Γλαυκώματος

γλαύκωμα (1).jpg
γλαύκωμα (3).jpg

Το γλαύκωμα είναι μία ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που κατατάσσεται στις οπτικές νευροπάθειες και αποτελεί την δεύτερη αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες. Κοινό χαρακτηριστικό του Γλαυκώματος είναι η προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. 

 

Η βλάβη αυτή συνήθως οφείλεται στην σταδιακή αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση), η οποία καταστρέφει το οπτικό νεύρο προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή και προκαλώντας σταδιακή απώλεια της όρασης.

Το Γλαύκωμα αποτελεί μία νευροεκφυλιστικής μορφής πάθηση και θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα ως αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του οφθαλμού. 
Ορισμένοι παράγοντες που λειτουργούν επιβαρυντικά για την εμφάνιση του γλαυκώματος, είναι:

 • Η γήρανση <  των 60 ετών

 • H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση

 • Το οικογενειακό ιστορικό

 • O λεπτός κερατοειδής

 • Η μεγάλη μυωπία ή υπερμετρωπία

 • O σακχαρώδης διαβήτης

 • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η αρτηριακή υπέρταση

 • Η μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης

 • Το ιστορικό οφθαλμικού τραύματος ή όγκου στον οφθαλμό

Στατιστικά οι συγγενείς των ασθενών με γλαύκωμα έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα από άλλα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Επίσης διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα  έχουν οι μύωπες, με προοδευτικό κίνδυνο στους μεγαλύτερους βαθμούς μυωπίας.
γλαύκωμα (4).jpg
Το Γλαύκωμα είναι μία εξελισσόμενη κατάσταση και έχει πολλές μορφές, με συχνότερη το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. 
Στα αρχικά στάδια η πάθηση δεν προκαλεί συμπτώματα, με αποτέλεσμα η διάγνωση στον ασθενή  να γίνεται καθυστερημένα. 
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 50% των γλαυκωματικών ασθενών είναι αδιάγνωστοι. Όταν το γλαύκωμα μείνει χωρίς θεραπεία, συνήθως απαιτούνται 3 με 4 χρόνια (από τα αρχικά του στάδια), για να προκληθούν αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο. 

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.
Διεθνείς ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία θα μπορούσε να προληφθεί το 90% της τύφλωσης από γλαύκωμα.
Κρίνεται λοιπόν απαραίτητος ο ετήσιος προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος μετά την ηλικία των 40 ετών.

Ιδιαίτερα τα άτομα άνω των 40 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος, ή ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να ελέγχουν ετησίως την ενδοφθάλμια πίεση και την εικόνα του οπτικού νεύρου, με επίσκεψη στον οφθαλμίατρο τους.

Για τους διαγνωσμένους γλαυκωματικούς ασθενείς, ο οφθαλμολογικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται 3 με 4 φορές το χρόνο.

γλαύκωμα (2).jpg

Μελέτη Γλαυκώματος.
Οι Οφθαλμίατροι κος Γεωργακαράκος και κα Παπαϊωάννου, προσφέρουν ολοκληρωμένη Μελέτη Γλαυκώματος, που περιλαμβάνει την λεπτομερή διερεύνηση, την διάγνωση, την παρακολούθηση, την φαρμακευτική αντιμετώπιση και την επεμβατική θεραπεία των υπερτόνων,  των υπόπτων γλαυκωματικών και γλαυκωματικών ασθενών.

Με την ολοκληρωμένη μελέτη Γλαυκώματος, ο ασθενής ωφελείται κορυφαίων Ιατρικών Υπηρεσιών, σε πολύ προσιτό κόστος. Επιπλέον ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται και δεν χάνει χρόνο, περιμένοντας σε αναμονές διαγνωστικών κέντρων.

γλαύκωμα (5).jpg

Το διαγνωστικό πλαίσιο της Μελέτης Γλαυκώματος μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Οφθαλμοσκόπηση για την αξιολόγηση του οπτικού νεύρου (οπτικής θηλής) στο πίσω μέρος του ματιού με χρήση οφθαλμοσκοπίου ή με σχισμοειδή λυχνία.

 • Γωνιοσκοπία με ειδικά διαμορφωμένο φακό για την απεικόνιση της γωνίας του προσθίου θαλάμου και την ταξινόμηση του τύπου του γλαυκώματος.

 • Περιμετρία για τον έλεγχο του οπτικού πεδίου γιατί το γλαύκωμα προσβάλλει πρώτα την περιφέρεια του πεδίου.

 • Παχυμετρία κερατοειδούς.

 • Τονομετρική ημερήσια καμπύλη για την διαπίστωση του επιπέδου της ημερήσιας διακύμανσης της ενδοφθάλμιας πίεσης.

 • Μελέτη Γωνίας Προσθίου Θαλάμου με Υπέρηχο Προσθίου Ημιμορίου (UBM).

 • Οπτική Τομογραφία Συνοχής (ΟCT) για την εξέταση του οπτικού νεύρου, ποσοτικοποιημένη εκτίμηση της οπτικής θηλής, των περιθηλαίων νευρικών ινών (RNFL) και του πάχους της στοιβάδας των γαγγλιακών κυττάρων.

Οι Οφθαλμίατροι κος Γεωργακαράκος και κα Παπαϊωάννου, προσφέρουν όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές χειρουργικές μεθόδους για το γλαύκωμα, που εξατομικεύονται ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς.
Αρκετές φορές συνυπάρχουν στον ασθενή συνοδές οφθαλμικές παθήσεις όπως ο καταρράκτης, οπότε αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα. 

Οι Οφθαλμίατροι κος Γεωργακαράκος και κα Παπαϊωάννου, συμμετέχουν σε προγράμματα των Οφθαλμολογικών Εταιρειών, σε Ευρωπαϊκά & Διεθνή Συνέδρια και δημοσιεύουν σημαντικές ερευνητικές κλινικές μελέτες. Παράλληλα συνεργάζονται με κορυφαίους ιατρούς άλλων ιατρικών ειδικοτήτων για την ολιστική αντιμετώπιση των παθολογικών προβλημάτων Υγείας των ασθενών.

Καλέστε μας στο 211 111 0238, για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας με τους Ιατρούς, ώστε να σας προσφέρουν μία εμπεριστατωμένη και πλήρη μελέτη για την αντιμετώπιση του Γλαυκώματος σας.

 

Επίσης καλέστε μας στο 211 111 0238 για να πάρετε μία δεύτερη και αξιόπιστη γνώμη για την πάθηση σας.

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το ραντεβού σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Thanks! Message sent.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

bottom of page