Περιφερειακή αρχόμενη Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς  λόγω μεγάλης ρωγμής

Η αντιμετώπιση της Αποκόλλησης του Αμφιβληστροειδούς εξαρτάται από την μορφή και την έκταση της βλάβης. Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται άμεσα ανάλογα με την περίπτωση.


Αναλυτικά οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι:

1. Υαλοειδεκτομή

Πλέον αποτελεί την μέθοδο επιλογής για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης αφού δίνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (άνω του 90%).

Στην υαλοειδεκτομή ο χειρουργός Οφθαλμίατρος δημιουργεί μικρές οπές στο σκληρό τοίχωμα του ματιού και εισάγει μικροεργαλεία  για την αφαίρεση του υαλοειδούς, δηλαδή η επέμβαση πραγματοποιείται ενδοσκοπικά.

Στην συνέχεια ο χειρουργός πραγματοποιεί επιπεδοποίηση του αποκολλημένου αμφιβληστροειδούς. Κατόπιν εισάγει υλικά επιπωματισμού όπως ειδικά αέρια ή έλαιο σιλικόνης για την σταθεροποίηση του αμφιβληστροειδούς.

Στις περιπτώσεις ελκτικής ή τραυματικής αποκόλλησης αμφιβληστροειδή ο χειρουργός  κατά την διάρκεια της υαλοειδεκτομής, αντιμετωπίζει τις τυχούσες έλξεις ή τα ξένα σώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το χειρουργείο είναι πιο σύνθετο.

Στις περιπτώσεις που γίνει εισαγωγή ελαίου σιλικόνης στην οφθαλμική κοιλότητα, τότε σε μερικούς μήνες και αφού έχει αποκατασταθεί και θεραπευτεί ο αμφιβληστροειδής, απαιτείται η χειρουργική του αφαίρεση.

2. Φωτοπηξία
Στην μέθοδο αυτή ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος κατευθύνει μία ακτίνα λέιζερ στην περιοχή του αμφιβληστροειδή γύρω από την βλάβη.  Στην περιοχή  σχηματίζεται μία ουλή που συγκρατεί τον αμφιβληστροειδή στο επιθήλιο και σταματά την αποκόλληση.

3. Κρυοπηξία 
Στην μέθοδο αυτή ο Χειρουργός Οφθαλμίατρος με κατάλληλες ιατρικές συσκευές παγώνει την περιοχή του αμφιβληστροειδή γύρω από την βλάβη.  Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία φλεγμονή που οδηγεί στο σχηματισμό ουλής που συγκρατεί τον αμφιβληστροειδή στο επιθήλιο και σταματά την αποκόλληση.

4. Αμφιβληστροειδοπηξία με αέριο
Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται στην περίπτωση της απλής αποκόλλησης, κατά την οποία η βλάβη στον αμφιβληστροειδή βρίσκεται στο πάνω μέρος του. Αφού ο χειρουργός Οφθαλμίατρος ενεργήσει Φωτοπηξία ή Κρυοπηξία στην περιοχή της βλάβης, στην συνέχεια εισάγει μία φυσαλίδα αέρος μέσα στην κοιλότητα του υαλοειδούς. Η φυσαλίδα διογκώνεται και σφραγίζει τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς και εμποδίζει το υαλοειδές σώμα να εισέλθει στο χώρο κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Έτσι εμποδίζεται ο περαιτέρω διαχωρισμός και επιτυγχάνεται η επανένωση του αμφιβληστροειδούς με τον υποκείμενο ιστό.

Παρουσία φυσαλίδας αερίου ενδοβολβικά μετά από επέμβαση υαλοειδεκτομής για την επιδιόρθωση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς 

Η επαναφορά της οπτικής οξύτητας μετά από την εφαρμογή των παραπάνω θεραπευτικών μεθόδων εξαρτάται κυρίως από την έκταση και την σοβαρότητα των βλαβών που είχε υποστεί ο αμφιβληστροειδής πριν την θεραπεία.
Εάν δεν έχει δημιουργηθεί βλάβη στην ωχρά κηλίδα, τότε η όραση θα αποκατασταθεί στα πρότερα επίπεδα πριν την αποκόλληση.
Εάν όμως η ωχρά κηλίδα έχει αποκολληθεί και έχει επηρεασθεί η κεντρική όραση, ίσως υπάρξει μερική απώλεια της όρασης, έστω και εάν ο αμφιβληστροειδής έχει επικολληθεί επιτυχώς. 

Αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς- η 2η με γιγαντιαία ρωγμή

Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η άμεση επίσκεψη του ασθενούς στον οφθαλμίατρο για την έγκαιρη αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

Όσο χρονικό διάστημα παραμένει αδιάγνωστη και αθεράπευτη η αποκόλληση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για απώλεια της όρασης λόγω ανεπανόρθωτης βλάβης στα φωτοαισθητήρια κύτταρα της περιοχής.

Προγραμματίστε άμεσα το ραντεβού σας με τους εξειδικευμένους Χειρουργούς Οφθαλμιάτρους κο Γεωργακαρακο και κα Παπαϊωάννου για να σχεδιάσουν το θεραπευτικό πλάνο για την αποκατάσταση της οφθαλμικής σας πάθησης.

Αντιμετώπιση της Αποκόλλησης του Αμφιβληστροειδούς

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Στείλτε μας την ερώτηση σας

για οποιοδήποτε προβληματισμό

έχετε με κάποιο οφθαλμολογικό θέμα.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

Μείνετε συντονισμένοι

Γραφτείτε στο newsletter μας και μάθετε τα νέα και τις εξελίξεις

Επικοινωνία - Ιατρείο

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Ο προηγμένος ιατρικός μας εξοπλισμός και η επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση των χειρουργών οφθαλμιάτρων κας Παπαϊωάννου και κου Γεωργακαράκου, συμβάλλουν στην ποιοτική φροντίδα των ματιών σας.

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 247 &

Αχιλλέως Π. Φάληρο τκ. 17563

1ος όροφος

Χειρουργοί Οφθαλμίατροι

Social

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

Ακολουθήστε μας

  • EYE UNIT Facebook

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

Όροι χρήσης, Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.
© 2021  by EYE UNIT ® Ophthalmology Clinic - Athens - Greece - Europe  //  Medical Design MS