top of page

EYE UNIT > Αποκόλληση Υαλοειδούς

Καλέστε τον Χειρουργό Οφθαλμίατρο
κο Γεωργακαράκο στο: 211 1110 238
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ ΓΕΩΡΓΑΚΑΡΑΚΟΣ MB, BS(Lond), MRCOphth, CCT(Ophth), MD(Res), FEBO_edited.jpg

Αποκόλληση Υαλοειδούς

αποκόλληση υαλοειδούς (2).jpg

Το υαλοειδές σώμα είναι ένα διαυγές, άχρωμο και παχύρρευστο "ζελέ", το οποίο γεμίζει την εσωτερική οφθαλμική κοιλότητα. Αποτελείται κατά το 99% από νερό με άλατα, γλυκόζη και λίγες ίνες κολλαγόνου, ενώ δεν έχει αγγεία.


Φυσιολογικά, το υαλοειδές εφάπτεται με τον οπίσθιο εσωτερικό φωτοευαίσθητο χιτώνα, τον αμφιβληστροειδή.  

Ειδικότερα,  το υαλοειδές είναι προσκολλημένο στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς, κατά μήκος των αγγείων και κυρίως στην περιοχή του οπτικού νεύρου και της ωχράς κηλίδας.

Τι είναι η αποκόλληση του υαλοειδούς;

Με το πέρασμα της ηλικίας, το υαλοειδές χάνει την ζελατινώδη μορφή του, γίνεται πιο υδαρές και συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα τον σταδιακό του διαχωρισμό και την προοδευτική του απομάκρυνσή από τον αμφιβληστροειδή.
Η διαταραχή αυτή ονομάζεται αποκόλληση του υαλοειδούς.

Στην ουσία πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους, ενώ στα άτομα με μυωπία μπορεί να συμβεί πιο νωρίς.  
Παρότι η αποκόλληση του υαλοειδούς δεν είναι απειλητική για την όραση, δυστυχώς για το 5% των ανθρώπων, αυτή η κατά τα άλλα φυσιολογική διαδικασία, συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές τις οποίες θα τις αναλύσουμε στην συνέχεια.
αποκόλληση υαλοειδούς (1).jpg
αποκόλληση υαλοειδούς (3).jpg

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς;

Πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται σημαντικές διαταραχές στην όρασή τους από την αποκόλληση του υαλοειδούς.   Τις  περισσότερες φορές όμως, εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο συμπτώματα όπως:
  • Κινούμενα σωματίδια
  • Αιωρούμενες σκιές
  • Μυγάκια (μυοψίες)
  • "Κλωστές σαν ιστοί αράχνης"
  • Στιγμιαίες λάμψεις (φωταψίες)
Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν γιατί με την κίνηση του οφθαλμού μετακινείται και το ρευστοποιημένο υαλοειδές με αποτέλεσμα κύτταρα ή άλλα οργανικά σωματίδια να επιπλέουν ελεύθερα δημιουργώντας τα παραπάνω συμπτώματα που εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου.
Παρότι η αποκόλληση του υαλοειδούς εμφανίζεται φυσιολογικά στις ηλικίες μετά τα 45 έτη, εντούτοις υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες, που ευνοούν ή και επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία, όπως: 
  • Η μυωπία
  • Οι ενδοφθάλμιες φλεγμονές
  • Οι οφθαλμικοί τραυματισμοί
  • Η επέμβαση καταρράκτη (ακόμη και ανεπίπλεκτη)
  • Η ανεπίπλεκτη επέμβαση οπίσθιας καψουλοτομής με Υag Laser
Είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζει κανείς ότι σε μερικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της αποκόλλησης του υαλοειδούς από τον αμφιβληστροειδή, μπορεί να ασκηθεί έλξη σε κάποιο αγγείο του αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει τη ρήξη του. 
Γι΄ αυτό το λόγο κρίνεται ωφέλιμο, όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (που αναφέραμε παραπάνω), ο ασθενής να επισκεφτεί άμεσα τον οφθαλμίατρο του για λεπτομερή διερεύνηση τυχόν επιπλοκών.
Όπως προαναφέραμε, η αποκόλληση του υαλοειδούς σε μερικούς ασθενείς μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές, όπως οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς και η υαλοειδική αιμορραγία, που χρήζουν άμεσης προσοχής και αντιμετώπισης.
Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν περίπου στο 5 - 10% των ανθρώπων που το υαλοειδές είναι ισχυρά προσκολλημένο στον αμφιβληστροειδή και η αποκόλληση του, δημιουργεί ρήγματα στον αμφιβληστροειδή ή στα αιμοφόρα αγγεία του.
Ειδικότερα η ρωγμή στον αμφιβληστροειδή εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε μία σοβαρότερη βλάβη, την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Αυτό συμβαίνει γιατί περνάει υγρό μέσα από τη ρωγμή προς το χώρο κάτω από τον αμφιβληστροειδή και τον ανασηκώνει προκαλώντας την αποκόλληση του και κατ΄ επέκταση σοβαρό κίνδυνο για την όραση.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι, πρέπει να κινητοποιούν κάθε ασθενή με συμπτώματα αποκόλλησης του υαλοειδούς και να τον οδηγούν στον οφθαλμίατρο του.

Πώς γίνεται η Διάγνωση της Αποκόλλησης του Υαλοειδούς;

Ο οφθαλμίατρος αφού λάβει το κλινικό ιστορικό του ασθενούς, θα ενσταλάξει ειδικά κολλύρια για να διασταλεί η κόρη του ματιού και θα διενεργήσει βυθοσκόπηση με έμμεσο οφθαλμοσκόπιο ή στη σχισμοειδή λυχνία.  
Με αυτό τον τρόπο ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τον βυθό (οπίσθιο τμήμα ) του ματιού και θα διαγνώσει την αποκόλληση του υαλοειδούς και τυχόν επιπλοκές της, όπως:
  • Μικροαιμορραγίες
  • Ρωγμές αμφιβληστροειδούς
  • Αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
  • Ενδοϋαλοειδική αιμορραγία
Ο οφθαλμίατρος βάσει των κλινικών ευρημάτων, θα συστήσει (ή όχι) στον ασθενή επανέλεγχο. 

Επίσης ο ασθενής  θα πρέπει να αποφεύγει τις απότομες κινήσεις, τις εργώδεις δραστηριότητες και να μην σηκώνει βάρη για το χρονικό διάστημα που θα του υποδείξει ο οφθαλμίατρος του.

EYE UNIT
Εξειδικευμένο Οφθαλμολογικό Ιατρείο
Ελ. Βενιζέλου 247 Π. Φάληρο 17563
Τηλ.για ραντεβού:  211 111 0238

ΩΡΑΡΙΟ:

ΔΕ - ΠΑ : 09:00 - 20:00

Επικοινωνήστε με τους Ιατρούς

Dr. Γεωργακαράκος Νικόλαος

τηλ.: 694 675 3867

email: ndg@hotmail.co.uk

Παπαϊωάννου Λαμπρινή MD

τηλ.: 697 766 0950

email: papaioannoulamprini@gmail.com

Ρωτήστε μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για το ραντεβού σας, μέσω της φόρμας επικοινωνίας μας.

Thanks! Message sent.

Ενημερωθείτε από το Blog μας.

bottom of page