Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικά διαταραχές στην όραση τους που σχετίζονται με ιδιαίτερα σοβαρές παθολογικές καταστάσεις των ματιών.
Τα συμπτώματα που προκαλούν στην όραση του ασθενή, αυτές οι διαταραχές, μπορεί να είναι:
Μυγάκια, στίγματα, γραμμές, μικρές κηλίδες, σχήματα, λάμψεις, ή κινούμενες σκιές που εισέρχονται στο οπτικό πεδίο και δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μπροστά από τα μάτια.
Πρόσφατες οφθαλμολογικές μελέτες έδειξαν ότι η ξαφνική εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, σχετίζεται κατά 39,7% με οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς και κατά 8,9% με ρωγμή - οπή του αμφιβληστροειδούς.
Τί είναι η ρωγμή και
τί η οπή του αμφιβληστροειδούς;
Πρόκειται για περιφερικό σκίσιμο στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να περάσει υγρό μέσα από αυτό το άνοιγμα προς το χώρο κάτω από τον αμφιβληστροειδή, να τον ανασηκώσει και να προκαλέσει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς από το μελάγχρουν επιθήλιο.
Όταν το σχήμα του σκισίματος είναι ημικυκλικό λέγεται ρωγμή και όταν είναι κυκλικό λέγεται οπή.
Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς αποτελεί μία πολύ σοβαρή πάθηση του οφθαλμού, γιατί εάν δεν αναχαιτιστεί σύντομα και επέλθει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, τότε ο ασθενής χάνει την όρασή του είτε τμηματικά είτε ολοκληρωτικά. Σε περίπτωση αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε χειρουργική επέμβαση.
Ποιές είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν μία ρωγμή στον αμφιβληστροειδή;
Πιθανοί ενοχοποιητικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αιτιοπαθογένεια της νόσου είναι:
· Το γήρας
· Η υψηλή μυωπία
· Το οικογενειακό ιστορικό αποκόλλησης
· Η επιπλεγμένη επέμβαση καταρράκτη
· Οι τραυματισμοί στο μάτι
Ποιά είναι η θεραπεία της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς;
Από την στιγμή που θα αντιληφθεί ένας ασθενής μία ξαφνική συμπτωματολογία (μυγάκια, στίγματα, γραμμές, μικρές κηλίδες, σχήματα, λάμψεις, κινούμενες σκιές, κλπ), στην όραση του, θα πρέπει άμεσα, να οδηγηθεί στον οφθαλμίατρο.
Ο οφθαλμίατρος με λεπτομερή βυθοσκόπηση και κλινική αξιολόγηση θα εντοπίσει τη βλάβη και θα υποβάλει τον ασθενή σε Laser θεραπεία.
Η επέμβαση Laser γίνεται στο οφθαλμολογικό ιατρείο με τοπική ενστάλαξη αναισθητικών κολλυρίων. Στην συνέχεια ο γιατρός περιχαρακώνει τη ρωγμή με Laser φωτοπηξία όπου σφραγίζει τον αμφιβληστροειδή αποτρέποντας την δίοδο υγρού και την πιθανή εξέλιξη σε αποκόλληση.
Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το μέγεθος της ρωγμής και συνήθως κυμαίνεται από 5 έως 15 λεπτά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μια Laser θεραπεία είναι αρκετή, σε ορισμένες όμως περιπτώσεις απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες.
Kommentare