top of page

Πότε πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής με ρωγμή αμφιβληστροειδούς σε Laser Θεραπεία ;

Η απάντηση είναι «όσο πιο άμεσα γίνεται». Παρακάτω θα εξηγήσουμε τους λόγους και θα αναλύσουμε την διαδικασία της θεραπείας.



Η ρωγμή του αμφιβληστροειδούς αποτελεί μία πολύ σοβαρή πάθηση του οφθαλμού, γιατί εάν δεν αναχαιτιστεί άμεσα μπορεί να επέλθει αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και ο ασθενής να χάσει την όρασή του είτε τμηματικά είτε ολοκληρωτικά.

Από την στιγμή που ένας ασθενής αντιληφθεί ξαφνικά στην όρασή του μυγάκια, στίγματα, γραμμές, μικρές κηλίδες, σχήματα, λάμψεις ή και κινούμενες σκιές, θα πρέπει άμεσα να οδηγηθεί στον οφθαλμίατρο.

Ο οφθαλμίατρος θα υποβάλει τον ασθενή σε ορισμένες εξετάσεις για την διερεύνηση τυχουσών ατροφικών οπών, εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς ή παρουσία ρωγμής.



Στην περίπτωση που εντοπιστεί ρωγμή, ο οφθαλμίατρος θα ενημερώσει τον ασθενή για το θεραπευτικό πλάνο που πρέπει να ακολουθηθεί.


Πώς γίνεται η Laser θεραπεία ;

Η Laser θεραπεία πραγματοποιείται στο ιατρείο και ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από πριν, ούτε να διακόψει κάποια φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει για άλλες παθήσεις.

Ο οφθαλμίατρος θα ενσταλάξει στο πάσχον μάτι αναισθητικές σταγόνες και ο ασθενής κάθεται μπροστά από το laser, κοιτώντας με ηρεμία το στόχο που θα του υποδείξει ο γιατρός.

Ο οφθαλμίατρος θα ρυθμίσει ανάλογα το Laser και θα πραγματοποιήσει κυκλοτερώς βολές στα χείλη της ρωγμής, περιχαρακώνοντας την και σφραγίζοντας τον αμφιβληστροειδή αποτρέποντας την δίοδο υγρού και την πιθανή εξέλιξη σε αποκόλληση.

Η διάρκεια της Laser θεραπείας συνήθως κυμαίνεται από 5 έως 15 λεπτά και είναι σχετικά ανεκτή από τον ασθενή.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.


Σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο συμπληρωματική θεραπεία Laser για να ολοκληρωθεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι το οφθαλμολογικό κέντρο Eye Unit, διαθέτει το τελευταίας γενιάς Green Laser φωτοπηξίας NORLASE LEAF, το οποίο προσφέρει με εξαιρετική ακρίβεια Εστιακή και Παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία.


Το οφθαλμολογικό κέντρο EYE UNIT προσφέρει στον ασθενή μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πάθηση του, καλύπτοντας όλο το φάσμα της στοχευμένης διάγνωσης, της άμεσης αντιμετώπισης και της αποτελεσματικής θεραπείας.

815 Προβολές
bottom of page