top of page

Η τοπογραφία κερατοειδούς Pentacam και η σημασία της στην διάγνωση των οφθαλμικών παθήσεων.


Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ο πρόσθιος διαφανής ιστός του οφθαλμού που επιτρέπει την είσοδο του φωτός στο εσωτερικό του ματιού ώστε να επιτευχθεί η εστίαση στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και να υπάρξει η ευκρινής όραση.


Αν μία πάθηση, φλεγμονή ή τραυματισμός στον κερατοειδή χιτώνα αλλάξει τη δομή του, τότε μπορεί να προκληθεί σημαντική απώλεια στην όραση.


Μία σοβαρή πάθηση του κερατοειδούς χιτώνα είναι ο κερατόκωνος όπου προοδευτικά αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς σε ανώμαλο κωνικό σχήμα, δημιουργώντας σοβαρές διαταραχές στην όραση.

Την πλέον ενδεδειγμένη εξέταση για την χαρτογράφηση της επιφάνειας και καμπυλότητας του κερατοειδούς και για την θεραπευτική διαχείριση των διαφόρων ανωμαλιών του, αποτελεί η τοπογραφία κερατοειδούς Pentacam.

Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση, κατά την οποία πραγματοποιείται σάρωση υψηλής ανάλυσης της πρόσθιας & οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς χιτώνα.

Η τοπογραφία κερατοειδούς Pentacam έχει μεγάλο διαγνωστικό όφελος και εφαρμόζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Στον προεγχειρητικό έλεγχο Laser διαθλαστικών επεμβάσεων (Διόρθωση Μυωπίας, Υπερμετρωπίας, Αστιγματισμού) και στην επιλογή χειρουργικής τεχνικής.

  • Στην μετεγχειρητική παρακολούθηση και έλεγχο της επούλωσης του κερατοειδούς μετά από επεμβάσεις.

  • Στον έλεγχο της κερατοειδικής καμπυλότητας και στην παρακολούθηση προβλημάτων σχετιζόμενων με τη χρήση φακών επαφής.

  • Στη μελέτη του κερατόκωνου και στον προσδιορισμό της επεμβατικής μεθόδου που θα απαιτηθεί για τη θεραπεία του.

  • Στη μελέτη του καταρράκτη και στον προσδιορισμό του κατάλληλου τύπου ενδοφακού.

  • Στη διάγνωση των κερατοειδικών ουλών και βλαβών από εκφυλιστικές, και φλεγμονώδεις νόσους.

  • Στη μεταμόσχευση του κερατοειδούς και στην κερατοπλαστική.

  • Στη καταλληλότητα χρήσης των φακών επαφής.

Σε κάθε περίπτωση η τοπογραφία κερατοειδούς Pentacam προσφέρει αναλυτικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της πρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς.


Το οφθαλμολογικό ιατρείο EYE UNIT διαθέτει το σύστημα τοπογραφίας Pentacam ώστε ο ασθενής να λαμβάνει υψηλής ποιότητος διαγνωστικές υπηρεσίες και εξατομικευμένη προσέγγιση για την οφθαλμική του πάθηση.

417 Προβολές
bottom of page